top of page

Activitats Formatives realitzades

Aquí trobareu informació sobre les activitats formatives que s'han realitzat a l'associació.

Activitat Formativa: "Packaging reciclado y reciclable ¿Estamos preparados?"

El uso de material reciclado y reciclable en el material de envasado es una realidad en ascenso en los productos alimentarios, lo que puede generar nuevos peligros potenciales en los productos que contienen ¿Estamos preparados? ¿Es todo en realidad reciclado/reciclable?

Dia: Dilluns 6 de maig de 2024

Hora: De 18.30h a 20.00h

Ponent: Fernando Pita Castro, auditor en estàndards de seguretat alimentària IFS, BRCGS i BRCGS packaging i auditor en estàndard ISO 22000 i benestar animal.

Format: Virtual (Teams)

Activitat Formativa: "La presència a les xarxes socials: com ser-hi de manera efectiva i no morir en l'intent!"

 

El taller posarà en relleu la importància de tenir presència a les xarxes socials i les possibilitats comunicatives que aquest singular canal de comunicació ofereix, i que van molt més enllà de la comunicació clàssica unidireccional. Qualsevol persona que vulgui fer arribar una informació a la societat hauria de tenir perfils a les xarxes socials. Però no és fàcil, i per ser-hi de manera efectiva cal tenir algunes nocions sobre el funcionament de les XS i no oblidar que és una carrera de fons, que cal esforç i constància. La sessió oferirà algunes de les claus perquè aquesta presència sigui exitosa.

 

Dia: Dilluns 15 d'abril de 2024

Hora: De 18.30h a 20.00h

Ponent: Pati Lainz, cap de la Unitat de Nous Formats de la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Ciències de la Informació i experta en comunicació digital (@PatiLainz)

Format: Virtual (Teams)

4t Fòrum d'Estudiants CTA

 

El proper 2 d'abril de 2024 se celebrarà el 4t Fòrum d'estudiants CTA.

Ponents:

 • Beatriz Quintanilla

 • Pol Baselga

 • Alba Graells

 • Alexandra Roijals

 

Lloc: Sala de Graus, Edifici Gramenet, Campus de l'Alimentació de Torribera, Santa Coloma de Gramenet.

Hora: 14:30h 

Activitat Formativa: "L'exportació de productes alimentaris d'origen animal: requisits i procediment de la certificació veterinària oficial."

 

Aquest taller té com a objectiu establir les bases que giren entorn de l’exportació de productes alimentaris d’origen animal i s'abordaran els següents punts:

 

1. Contextualització comerç exterior de POA-CH.

2. Ancoratge normatiu i competències.

3. Procediments i requisits de la certificació veterinària a la exportació i l'acreditació d'aquests requisits.

4. CEXGAN.

5. SAE (Sistema Auditat d'Autocontrols Específics): Auditories d'establiments exportadors, DVR/DAC, classificació i abast dels SAE.

6. Llistes d'establiments autoritzats.

 

Dia: Dimecres 20 de març de 2024

Hora: De 18.30h a 20.00h

Ponent: Francesc Hernández Vives, responsable del Departament d’Higiene i Seguretat Alimentària de BTCCES

Notícies falses i desinformació en l'àmbit de les ciències de l'alimentació.

 

Des de l’Associació Catalana de CTA hem organitzat un acte presencial en col·laboració amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentacio (ACCA), la UB, la UAB i Verificat (la primera plataforma de fact-checking de Catalunya). Es tracta d’una jornada sobre les notícies falses i la desinformació en l’àmbit de les ciències de l’alimentació, que inclourà també la presentació del llibre "A tomate pocho no le hinques el diente”, publicat recentment pel CTA i divulgador Mario Sánchez.

 

Localització: Institut d’Estudis Catalans (IEC) (C/ del Carme 47, Barcelona)

Dia: Dimarts 12 de desembre de 2023

Horari: 16h

Format: presencial

Etiquetatge, Presentació i Publicitat d'Aliments: Política d'Informació Alimentària al Consumidor

 

Contingut:

 • Normativa etiquetatge, presentació i publicitat dels aliments.

 • Etiquetatge aliments funcionals: Declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments.

 • Etiquetatge aliments especials: Normativa reguladora

 • Etiquetatge complements alimentaris

 • Etiquetatge OMG

 • Marca sanitària i marca de identificació

 • RGSEAA

 • Novetats política d'informació alimentària al consumidor

 

Activitat formativa a càrrec de Francesc Hernández Vives (responsable del departament d'higiene i seguretat alimentària de BTCCES).

 

Enllaç: https://youtu.be/7NW8y9U8QyI

Aprende a cuantificar el impacto ambiental de los alimentos

 

El objetivo de este taller es dar a conocer la metodología estandarizada para calcular el impacto ambiental de los alimentos, y cuáles son las etapas claves que lo conforman. A modo de ejemplo, se realizará un caso práctico para entender mejor su funcionamiento. 

 

Ponent: Ujué Fresán (Senior postodoctoral researcher, Institut de Salut Global Barcelona)

Dia: Dimarts 24 d'octubre de 2023

Horari: 18:30h

Format: on-line

Divulgación científica de guerrillas: identidad artística, romper la hoja en blanco y consejitos para que no te timen.

 

¿Te toca dar a conocer tu empresa o alguno de vuestros productos/servicios? ¿Tienes que preparar una presentación oral para tu trabajo de fin de grado o de fin de máster? ¿O te han propuesto dar una charla, una breve entrevista en la radio o una colaboración en la tele? Se va acercando la fecha y te pasas más tiempo lamentándote porque no sabes qué contar cuando preparas la intervención. ¿Te suena esta situación? Claro que sí, porque todos nos hemos enfrentado a esa terrible hoja en blanco que nos bloquea o hemos hecho terribles cambios en nuestras charlas a última hora por puros nervios. Durante esta sesión descubriremos que todo es mucho más fácil de lo que parece y que sólo necesitamos unas pocas herramientas para crear un método efectivo para disfrutar de contarle nuestras mandangas a la gente.

 

Ponent: Ricardo Moure (biòleg i divulgador científic)

Dia: Dimarts 16 de maig de 2023

Horari: 18:30h

Format: on-line

3r Fòrum d'Estudiants de CTA

Punt de trobada que pretén donar la oportunitat als estudiants de tots els cursos del grau en CTA per conèixer les possibles sortides professionals relacionades amb la seva formació. Vine i endinsa't al món professional dels CTA!

 

Ponents:

 • Carme Elias, Technical R&D Project Manager de Foods For Tomorrow (Heura)

 • Sílvia Rodríguez, Responsable del Departament d'Assessoria Alimentària de Calitec Lab

 • Ester Ferrusola, PhD Student a Department of Food Science University of Copenhagen

 • Carla Cantero, Raw Material Buyer de Vidara Flavors & Fragances

 • Mario Sánchez, Tecnòleg Alimentari i Divulgador Científic a Destakando

 

Dia: Dimecres 26 d'abril de 2023

Horari: 18:30h

Format: semi-presencial

Lloc: Sala de les Voltes del Campus de l'Alimentació de la UB.

Se servirà un aperitiu en finalitzar l'acte.

 

"LinkedIn: l’ingredient que pot revolucionar el teu futur professional”

Activitat formativa a càrrec de Rosaura Alastruey (formant professionals a LinkedIn… des de 2004!), organitzat per l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments amb l’objectiu d’ajudar als estudiants i professionals de CTA a utilitzar LinkedIn per a potenciar i incrementar les seves possibilitats professionals.

 

Dia: Dijous 23 de març de 2023

Horari: 18:30h - 20:00h

Format: virtual

 

Inscripcions:

- Assistència gratuïta pels membres de l’associació, AVHIC i FEDALCYTA.

- No membres: 5.

 

Aforament limitat. Preferència d’inscripció pels membres de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments. Et demanem que si finalment no pots assistir al taller ens ho comuniquis amb antelació per tal de poder alliberar la teva plaça i permetre l’accés a altres persones interessades.

"La proteina alternativa que viene: ¿ilusión o realidad?

 

El creixement exponencial de la població mundial posa de manifest la necessitat d'augmentar la disponibilitat d'aliments rics en proteïnes utilitzant els recursos naturals de forma més eficient. En aquest context, les fonts alternatives de proteïna poden representar una oportunitat per a crear un ecosistema agroalimentari més sostenible i millorar les propietats nutricionals dels aliments i pinsos. El Dr. Massimo Castellari coordina la iniciativa estratègica de producció sostenible de proteïnes en l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i en aquest taller formatiu organitzat per l'Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments ens oferirà una visió actualitzada de l'state of the art de les principals fonts alternatives de proteïna (vegetals, microalgues, insectes i carn de laboratori).

 

Activitat formativa a càrrec del Dr. Massimo Castellari, Senior Researcher de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Dia: Dimarts 7 de març de 2023

Horari: 18:30h - 19:30h

Enregistrament de l'esdeveniment al següent enllaç.

"Panoràmica de l'EFSA”

 

El dijous 15 de desembre de 2022 el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona acollirà un acte de presentació sobre l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) titulat “Panoràmica de l’EFSA”. L’acte tindrà lloc a les 15h a la Sala de les Voltes de l’Edifici La Masia i anirà a càrrec de la Dra. Marta Hugas, exdirectora científica de l’EFSA. L’assistència a l’acte és gratuïta i oberta a tots els estudiats de grau i postgrau de l’àmbit de les ciències de l’alimentació.


L’acte, que està organitzat conjuntament pel Campus de l’Alimentació i l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments, té per objectiu donar a conèixer què és l’EFSA, com funciona, quines són les seves funcions principals i quines son les oportunitats laborals que ofereix als estudiants de grau o màster, així com als recent graduats.

Dia: Dijous 15 de desembre de 2022

Horari: 15:00h - 16:00h

Format: presencial, Sala de les Voltes - Edifici la Masia, Campus de l'Alimentació de Torribera.

"Gestió realista del temps: com organitzar-te per deixar de córrer”

 

És possible que quan ens programem les jornades no tinguem una visió del temps que s'ajusti del tot a la realitat i segurament vam aprendre a organitzar-nos en un entorn més senzill i amb menys feina de la que tenim ara i és probable que els hàbits d’organització que vam adquirir no s’ajustin als que ara ens aniria millor tenir. En aquest taller explicaré alguns conceptes que ens haurien d'ajudar a replantejar-nos com ens organitzem i com omplim les agendes per tal de programar-nos jornades laborals més realistes.

 

Activitat formativa a càrrec d'Oriol Güell (psicòleg i formador), organitzat per l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments.

Dia: Dimarts 8 de novembre de 2022

Horari: 18:30h - 20:00h

Format: virtual

Inscripcions:

- Membres Associació Catalana CTA: gratuït

- Membres FEDALCYTA: gratuït

- Membres AVHIC: gratuït

- No membres: 5€

 

Aforament limitat. Preferència d’inscripció pels membres de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments. Et demanem que si finalment no pots assistir al taller ens ho comuniquis amb antelació per tal de poder alliberar la teva plaça i permetre l’accés a altres persones interessades.

"Analitza la teva estratègia de Networking per alimentar la cerca de feina”

Com a CTA tenim clar que l'anàlisi dels aliments és fonamental, tant per a la qualitat com per a la seguretat alimentària. I si ho apliquem també per definir i construir una xarxa de contactes de qualitat, que pugui proporcionar-nos un gran valor afegit en el moment de cercar feina? Vols aprendre a fer-ho? Connecta't a aquest taller formatiu virtual i treballarem la teva estratègia de networking!

 

Activitat formativa a càrrec de Rosaura Alastruey (experta en networking professional (ben fet!)), organitzat per l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments amb l’objectiu d’ajudar als estudiants i professionals de CTA a idear una estratègia de networking.

Dia: Dimarts 10 de maig de 2022

Horari: 18:30h - 19:30h

Format: virtual

Inscripcions:

- Membres Associació Catalana CTA: gratuït

- Membres FEDALCYTA: gratuït

- Membres AVHIC: gratuït

- No membres: 5€

Aforament limitat. Preferència d’inscripció pels membres de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments. Et demanem que si finalment no pots assistir al taller ens ho comuniquis amb antelació per tal de poder alliberar la teva plaça i permetre l’accés a altres persones interessades.

Segon Fòrum d'Estudiants de CTA

Punt de trobada que pretén donar la oportunitat als estudiants de tots els cursos del grau en CTA per conèixer les possibles sortides professionals relacionades amb la seva formació.

 

Ponents:

 • Adrián Antón, Tècnic de desenvolupament de begudes a Damm

 • Dídac Domingo, Departament de Qualitat/Sanitat del Grupo Sagardi

 • Alejandro Ferigle, User eXperience Manager a Danone

 • Miguel Acuña, Regulatory Affairs Manager a Archer Daniels Midland (ADM)

 • Miguel Ángel Lurueña, Doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments i divulgador científic

 

Dia: Dimarts 26 d'abril de 2022

Horari: 18:45h

Format: semi-presencial

Lloc: Sala de les Voltes del Campus de l'Alimentació de la UB.

Enregistrament de l'esdeveniment al següent enllaç.

"El sistema de control oficial alimentari de la ciutat de Barcelona”

"El sistema de control oficial alimentari de la ciutat de Barcelona” té l’objectiu de descriure el sistema de control oficial dels aliments a la ciutat de Barcelona, l’organització dels controls programats i no programats, així com el seu sistema de vigilància de perills alimentaris.

 

Activitat formativa a càrrec de Samuel Portaña, Director de la Direcció de Seguretat Alimentària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Dia: Dimarts 22 de març de 2022

Horari: 18:30h

Format: virtual

Inscripcions:

- Activitat gratuïta

 

Enregistrament de l'esdeveniment al següent enllaç.

"Como hablar bien en público para conseguir lo que deseas"

 

La mejor oratoria es la que permite al orador conseguir los objetivos que se había planteado. Contrariamente a la creencia común, la necesidad de una buena oratoria no es exclusiva de ciertos grupos profesionales, sino que todas las personas deberían superar el miedo escénico y hablar bien en público. La pregunta es: ¿cómo? Durante este webinar se explicará brevemente en qué consiste la oratoria para conseguir, a través de la palabra, los objetivos planteados. Te invitamos a descubrirlo con nosotros.
Recuerda: El orador se hace, no nace.

Activitat formativa a càrrec de Manuel Pimentel (editor i escriptor. Enginyer i doctor en Dret).

Dia: Dimarts 1 de març de 2022

Horari: 18:30h

Format: virtual

Idioma: Castellà

Inscripcions:

- Assistència gratuïta pels membres de l’Associació Catalana CTA, membres de FEDALCYTA i membres d'AVHiC

- No membres: 5€

"Calidad y Autenticidad de los alimentos: la tecnología Blockchain como prueba de última de veracidad"

Els consumidors volen tenir la tranquilitat que els productes que compren no posen en risc la seva salut, ni que són enganyats per un frau en la naturalesa, origen o qualitat d'aquests. Tot i així, la realitat és que tant el vi com l'oli, peixos i carns o productes làctics són objecte de manipulacions diverses per obtenir beneficis econòmics a costa de la salut i les butxaques dels consumidors.

La tecnologia Blockchain s'ha convertit en la prova última de veracitat en diferents sectors. La seva correcta aplicació als productes d'alimentació i consum pot proporcionar, a productors i consumidors, la resposta al problema de confirmació de l'autenticitat, eliminant l'incentiu econòmic de tota pràctica fraudulenta.

En aquesta sessió s'explicaran els conceptes bàsics per comprendre aquesta tecnologia, així com la manera d'implantar-la de forma senzilla i econòmica en els productes d'alimentació.

Activitat formativa a càrrec de Francisco J. Guillén (Llicenciat i Doctor en Medicina, Màster en Economia i Direcció d'Empreses i ex-rector d'Universidad. Director General de BlockTac).

 

Dia: Dimarts 5 d'octubre de 2021

Horari: 19:00h - 20:00h

Format: virtual

Idioma: Castellà

Inscripcions:

- Assistència gratuïta pels membres de l’associació

- No membres: 5€

Primer Fòrum d'Estudiants de CTA

Fòrum on-line que pretén ser una oportunitat per als estudiants de tots els cursos del grau en CTA per conèixer les possibles sortides professionals relacionades amb la seva formació.

Ponents:

 • Patricia Royo, Responsable de qualitat i seguretat alimentària a Foodimpex SA.

 • Arena Lascorz, Departament d’innovació del grup Teresa Carles Healthy Foods.

 • Carol Ripollés, Investigadora i professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 • Laia Ramón, Assessora de qualitat i seguretat alimentària a Calitec.

 • Eduard Grau, Direcció de Seguretat Alimentària, Agència de Salut Pública de Barcelona.

 • Beatriz Robles, Divulgadora científica, Universidad Isabel I.

Dia: Divendres 28 de maig de 2021

Horari: 18:00h - 20:00h

Format: virtual

Enregistrament de l'esdeveniment al següent enllaç

"LinkedIn: l’ingredient que pot revolucionar el teu futur professional”

Activitat formativa a càrrec de Rosaura Alastruey (formant professionals a LinkedIn… des de 2004!), organitzat per l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments amb l’objectiu d’ajudar als estudiants i professionals de CTA a utilitzar LinkedIn per a potenciar i incrementar les seves possibilitats professionals.

 

Dia: Dijous 25 de març de 2021

Horari: 18:30h - 20:00h

Format: virtual

 

És indispensable registrar-se prèviament al formulari que trobareu a continuació.

Inscripcions:

- Assistència gratuïta pels membres de l’associació.

- No membres: 10€.

 

Aforament limitat. Preferència d’inscripció pels membres de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments. Et demanem que si finalment no pots assistir al taller ens ho comuniquis amb antelació per tal de poder alliberar la teva plaça i permetre l’accés a altres persones interessades.

bottom of page